wtorek, 18 sierpnia 2009

JAK SPRAWDZIĆ CZY RYBA JEST ŚWIEŻA

Zanim napiszę o świeżości ryb, trochę wiadomości o nich. Mięso ryb jest produktem o wysokiej wartości białkowej i witaminowej. Ryby zawierają duży procent wody i dlatego łatwo się psują i nie mogą być długo przechowywane. Zatrucie mięsem ryb należą do najbardziej niebezpiecznych. Ryby należy zawsze dokładnie dogotować i dosmażyć do środka, niedogotowane są szkodliwe, często zawierają różne pasożyty, a ich łuski są siedliskiem licznych bakterii. Postraszyłam trochę, więc przejdźmy do głównego tematu. Aby przekonać się, czy ryba jest świeża, należy nacisnąć mięso palcem - jeżeli pozostanie ślad, to znaczy, że ryba jest nieświeża, jeżeli natomiast zniknie - ryba jest świeża. O innych ciekawych poradach  dotyczących ryb  napiszę w następnych postach. Tak więc zapraszam do czytania.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz