środa, 19 sierpnia 2009
JAK POZNAĆ CZY RYBA JEST ŚWIEŻA CZ.2
W poprzednim poście nie wszystko napisałam o tym jak rozpoznać świeżą rybę. Poza naciskaniem j palcem trzeba przyjrzeć się jej wyglądowi. Obejrzyj oskrzela, szczęki, oczy i łuski. Oskrzela i szczęki powinny być ciemno różowe, a oskrzela przylegać do ciała ryby - blady kolor oznacza, że ryba już długo leży. Spójrz jej w oczy. Powinny być szkliste, wypukłe i jasne. Gdy są mętne i zapadnięte to nie kupuj takiej ryby. Łuski tak jak skrzela powinny przylegać do ciała ryby. Rybka powinna być śliska, a nie lepka. Jak jeszcze nie dowierzasz sobie, czy wybrałaś świeża rybę to zanurz ją w wodzie. Ryba świeża tonie, a nieświeża pływa po powierzchni wody. Jak już dokładnie obejrzeliście rybkę i okaże się, że jest świeża to kup i z niej przyrządź pyszną potrawę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz