środa, 19 sierpnia 2009

JAK POZNAĆ CZY RYBA JEST ŚWIEŻA CZ.2

W poprzednim poście nie wszystko napisałam  o tym jak rozpoznać świeżą rybę. Poza naciskaniem j palcem  trzeba przyjrzeć się jej wyglądowi. Obejrzyj oskrzela, szczęki, oczy i łuski. Oskrzela i szczęki powinny być ciemno różowe, a oskrzela przylegać do ciała ryby - blady kolor oznacza, że ryba już długo leży. Spójrz  jej w oczy. Powinny być szkliste, wypukłe i jasne. Gdy są mętne i zapadnięte to nie kupuj takiej ryby. Łuski tak jak skrzela powinny przylegać do ciała ryby. Rybka powinna być śliska, a nie lepka. Jak jeszcze nie dowierzasz sobie, czy  wybrałaś świeża rybę to zanurz ją w wodzie. Ryba świeża tonie, a nieświeża pływa po powierzchni wody.  Jak już dokładnie obejrzeliście rybkę i okaże się, że jest świeża to kup i z niej przyrządź pyszną potrawę.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz