sobota, 24 października 2009

KLAROWANE MASŁO

Często czytamy w mądrych książkach kucharskich, lub słyszymy w telewizji, że mamy użyć do potraw klarowane masło. Zastanawiamy się co to jest. Zaraz wam wytłumaczę. 

Klarowanie masła to pozbawienie go białka, czyli mleka, / bo przecież masło robione jest z mleka/. Niestety białko powoduje, że masło szybko się przypala. Żeby można było na nim smażyć trzeba go troszeczkę "przerobić". 

Na czym polega owo klarowanie? Wrzucamy masło do garnuszka i powolutku rozpuszczamy. Nie może to być masło słone. Gdy rozpuści się całkowicie, zmniejszamy gaz i pracowicie łyżką zbieramy z powierzchni tworzącą się zawiesinę, farfocelki i pianę. Robimy to dotąd, aż pokaże się nam czysty złotawy płyn. Na pewno zostanie jeszcze troszkę białka, ale odstawiamy garnuszek na chwilę z gazu i czekamy żeby pozostałe białko opadło na dno. Delikatnie przelewamy masło do drugiego naczynia uważając, aby szumowiny z dna pozostały. Gdy jednak i tak coś wpadnie to zbieramy małym sitkiem. 

Jest to żmudna praca, ale się na pewno opłaca. Można zrobić sobie takiego masła więcej ponieważ  w lodówce przetrzymywać go można nawet do dwóch tygodni. 

Takim sklarowanym masłem możemy  nawet smażyć potrawy nie bojąc się, że się przypalą. Potrawy smażone na nim podkreślają ich smak. 

Poza tym jest ono delikatniejsze i zdrowsze. Tak więc warto dla tych walorów trochę popracować. 

1 komentarz:

  1. już nie trzeba samodzielnie klarować masła jest gotowe - http://www.masloklarowane.pl/ - polecam do smażenia, pieczenia i gotowania.

    OdpowiedzUsuń