czwartek, 8 października 2009
CO ZROBIĆ, GDY ZOSTANĄ NAM BIAŁKA JAJEK?
Gdy zostaną nam białka z jajek możemy zrobić "sztuczny ryż". A oto prosty przepis. Do miseczki wlewamy białka i ucieramy je, dosypując tyle mąki ziemniaczanej, by ciasto nabrało konsystencji kitu. Następnie przecieramy je przez durszlak nad rozłożonym czystym papierem tak, żeby utworzyła się cienka pojedyncza warstwa. "Ryż" schnie bardzo szybko. Po wysuszeniu wsypujemy go do słoików, czy pudełek i przechowujemy jak prawdziwy ryż. Tyle, że ten nasz produkt jest nieco krótszej trwałości. Używać go można do zup lub gotować jak makaron rzucając na wrzącą wodę. Podawać można na słono do mięs, jarzyn itd. lub na słodko z dżemami, konfiturami, śmietaną itd.,
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz