czwartek, 8 października 2009

CO ZROBIĆ, GDY ZOSTANĄ NAM BIAŁKA JAJEK?

Gdy zostaną nam białka  z jajek możemy zrobić  "sztuczny ryż". A oto prosty przepis. Do miseczki wlewamy białka i ucieramy je, dosypując tyle mąki ziemniaczanej, by ciasto nabrało konsystencji kitu. Następnie przecieramy je przez  durszlak nad rozłożonym czystym papierem tak, żeby utworzyła się cienka pojedyncza warstwa. "Ryż" schnie bardzo szybko. Po wysuszeniu wsypujemy go do słoików, czy pudełek i przechowujemy  jak prawdziwy ryż. Tyle, że ten nasz produkt jest nieco krótszej trwałości. Używać go można do zup lub gotować  jak makaron rzucając na wrzącą wodę. Podawać można  na słono do mięs, jarzyn itd. lub na słodko z dżemami, konfiturami, śmietaną itd., 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz