sobota, 12 września 2009

JAK GOTOWAĆ JAJKA

Gotowanie jajek - to na pozór bardzo łatwa sprawa. Ale tak naprawdę ileż osób ma z tym kłopot. Zawsze się nie tak ugotują, albo pękną w czasie gotowania. Poczytaj moją radę. Jajka nie pękną, gdy szerszą ich stronę nakłujemy  igłą. Nie powinno się gotować jajek prosto z lodówki. Powinniśmy poczekać, aż się troszkę ogrzeją. Zaczynamy gotować jajka, gdy woda jest zimna, a czas  mierzymy od czasu zagotowania. Gotuje się jajka od dwóch do dziesięciu-dwunastu  minut. W zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać. Dwie minuty gotujemy  jajka lekko ścięte , cztery minuty na miękko, sześć minut  na półtwardo, a na twardo dziesięć do dwunastu minut.  Żeby jajka się łatwo obierały zanurzamy je na krótko do zimniej wody. Inną metodą jest posolenie wody przy gotowaniu  jajek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz