sobota, 12 września 2009
JAK GOTOWAĆ JAJKA
Gotowanie jajek - to na pozór bardzo łatwa sprawa. Ale tak naprawdę ileż osób ma z tym kłopot. Zawsze się nie tak ugotują, albo pękną w czasie gotowania. Poczytaj moją radę. Jajka nie pękną, gdy szerszą ich stronę nakłujemy igłą. Nie powinno się gotować jajek prosto z lodówki. Powinniśmy poczekać, aż się troszkę ogrzeją. Zaczynamy gotować jajka, gdy woda jest zimna, a czas mierzymy od czasu zagotowania. Gotuje się jajka od dwóch do dziesięciu-dwunastu minut. W zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać. Dwie minuty gotujemy jajka lekko ścięte , cztery minuty na miękko, sześć minut na półtwardo, a na twardo dziesięć do dwunastu minut. Żeby jajka się łatwo obierały zanurzamy je na krótko do zimniej wody. Inną metodą jest posolenie wody przy gotowaniu jajek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz