środa, 30 września 2009

JAK PRZESUNĄĆ CIĘŻKI MEBEL

Mamy nieraz kłopot z przesuwaniem ciężkich mebli. Otóż podłóżcie pod jego nogi kawałek słoniny, lub połówkę ziemniaka. Na ogół szafa ziemniaka nie zgniata, a przesuwa się jak na łozach. 

niedziela, 27 września 2009

JAK CZYŚCIĆ WĄSKIE POWIERZCHNIE SZKLANE?

Mam czajnik szklany z wąskim dzióbkiem, w którym parzę herbatę. W dzióbku zrobił się brzydki brązowy nalot. Długo kombinowałam i główkowałam jak się go pozbyć.

Aż wreszcie EUREKA!!!

Wzięłam patyczek do szaszłyków, owinęłam cienką, mokrą ściereczką i umoczyłam w soli. Wyczyściłam tym sposobem do czysta. 

Osad ze szklanek i kubków też czyszczę solą, Mówię wam rewelacyjna metoda.  

sobota, 26 września 2009

BANAN NA UKĄSZENIA

Gdy jesz banana to tak lekkomyślnie nie wyrzucaj skórki. Bowiem skórka przyda ci się na ukąszenia owadów. Połóż skórkę wewnętrzną stroną i trzymaj tak długo, aż przestanie swędzieć lub szczypać.   

czwartek, 17 września 2009

JAK WYWABIĆ PLAMY Z WINA?

Świeże plamy z wina lub soku owocowego na obrusie  natychmiast posyp drobnoziarnistą solą. Po upraniu obrusa plamy znikną. 

Tkaniny bawełniane, które zaplamiłaś sokiem owocowym,  natychmiast wypłucz w letniej wodzie. 


środa, 16 września 2009

CO ZROBIĆ JAK ZABRAKNIE DO WYPIEKÓW JAJKA?

Kiedyś piekłam biszkopt i akurat zabrakło mi jednego jajka. Ponieważ lubię eksperymentować, więc i tym razem  pokombinowałam. Na miejsce tego brakującego jajka dodałam łyżkę soku wyciśniętego z cytryny. I o dziwo  ciasto nie opadło i było  nadal puszyste. Tak też można zrobić z ciastem ucieranym. Spróbujcie.  

wtorek, 15 września 2009

JAK OSZCZĘDNIE ZAMRAŻAĆ MIELONE

Nieraz kupowałam za dużo mięsa mielonego i miałam kłopot jak go przechować. Ale po co głowa? Teraz porcjuję mięso  i pakuję do foliowych woreczków, następnie rozwałkowuję na cienkie placki. Gotowe układam w zamrażarce. Dzięki temu oszczędzam sporo miejsca. Później, gdy potrzeba, zamrożone płaty mięsa bezzwłocznie rozmrażam w lodówce. Nie wolno  takiego surowego mięsa długo trzymać , bo jego duża powierzchnia sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii. Trzeba go  zaraz po rozmrożeniu użyć. 

poniedziałek, 14 września 2009

JAK ZAPAKOWAĆ PACZKĘ.

Nie masz siły, żeby mocno zapakować paczkę? Mam na to radę. Sznurek, którym zamierzasz przewiązać paczkę zamocz w letniej wodzie. Owiń nim swoją paczuszkę  jak jeszcze będzie mokry. Kiedy wyschnie, skurczy się i mocno ściśnie pakunek.  

niedziela, 13 września 2009

OJ JAK MI SIĘ POGNIOTŁA KSIĄŻKA!

Gdy czytam książkę często gniotę kartki. Co z tym zrobić? Otóż zagięte strony prasuję ciepłym /nie gorącym/ żelazkiem przez cienką bibułkę. A jak przewracam kartki to mam głupi zwyczaj ślinienia palców i oczywiście zostają brzydkie ślady. I na to mam radę. Ścieram te okropne placki za pomocą chleba bez skórki.  

sobota, 12 września 2009

JAK GOTOWAĆ JAJKA

Gotowanie jajek - to na pozór bardzo łatwa sprawa. Ale tak naprawdę ileż osób ma z tym kłopot. Zawsze się nie tak ugotują, albo pękną w czasie gotowania. Poczytaj moją radę. Jajka nie pękną, gdy szerszą ich stronę nakłujemy  igłą. Nie powinno się gotować jajek prosto z lodówki. Powinniśmy poczekać, aż się troszkę ogrzeją. Zaczynamy gotować jajka, gdy woda jest zimna, a czas  mierzymy od czasu zagotowania. Gotuje się jajka od dwóch do dziesięciu-dwunastu  minut. W zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać. Dwie minuty gotujemy  jajka lekko ścięte , cztery minuty na miękko, sześć minut  na półtwardo, a na twardo dziesięć do dwunastu minut.  Żeby jajka się łatwo obierały zanurzamy je na krótko do zimniej wody. Inną metodą jest posolenie wody przy gotowaniu  jajek

czwartek, 10 września 2009

CO ZROBIĆ, GDY MASZ POPARZENIE SŁONECZNE

Gdy zbyt długo leżysz na słońcu może to  zakończyć  się poparzeniem skóry. W takim wypadku zastosuj kurację twarogową. Grubą warstwę sera nałóż na oparzoną skórę. Zapobiegniesz tym samym powstawaniu pęcherzy i schłodzisz obolałe ciało. Możesz również posmarować spieczone miejsca jogurtem, lub zsiadłym mlekiem. I co  najważniejsze. Jak się opalasz, to nie śpij, bo nie masz wtedy kontroli nad czasem, a po jednej stronie można opalać się tylko pół godziny, żeby nie mieć kłopotów.  

wtorek, 8 września 2009

NIE MOGĘ SPAĆ, CO ROBIĆ.

Przy problemach z bezsennością pij wieczorem szklankę ciepłego mleka z łyżeczką miodu. Nie zapomnij  także o dokładnym wywietrzeniu pokoju, w którym śpisz. Zanim pójdziesz spać zrób sobie mały spacerek po świeżym powietrzu.  

poniedziałek, 7 września 2009

CO ZROBIĆ JAK NATURALNA GĄBKA STWARDNIEJE?

Naturalna gąbka może z czasem stwardnieć. Aby była znów miękka, moczymy ją na noc w osolonej wodzie, po czym starannie płuczemy.

niedziela, 6 września 2009

OJOJ JAKIEGO MAM KACA CO ROBIĆ?

Jeżeli na imieninach  trochę przeholowałeś z alkoholem i boli cię głowa, czyli jednym słowem masz kaca giganta.

Zaparz sobie filiżankę mocnej kawy. Zrezygnuj z dodawania do niej cukru, śmietanki czy mleka. Natomiast wlej do niej dwie łyżeczki soku z cytryny. 

Inną metodą jest woda z sodą oczyszczona / na pół szklanki wody jedna łyżeczka do herbaty sody oczyszczonej/ i sokiem z całej cytryny. 

sobota, 5 września 2009

CO ZROBIĆ GDY PRZEMOKNĄ BUTY

Przemoczone buty wypchaj gazetami. Papier wchłonie wilgoć i zapobiegnie zdeformowaniu obuwia. Pamiętaj jednak o tym, by nie suszyć mokrych butów na kaloryferze, ponieważ skóra stwardnieje  i może popękać.  

czwartek, 3 września 2009

CO ZROBIĆ GDY NOWE BUTY UWIERAJĄ

Jeśli kupiłaś nowe buty, ale nie możesz w nich chodzić, bo są sztywne i cię uwierają, a nie masz w domu prawideł do butów, wlej do nich trochę czystego spirytusu, włóż buty od razu na nogi i nie zdejmuj, aż nie wyschną. 

środa, 2 września 2009

CO ZROBIĆ GDY ZOSTAŁO NAM WIĘCEJ CIASTA?

Upieczone ciasto drożdżowe, biszkoptowe oraz sernik możesz przez dłuższy okres przechowywać w zamrażarce. Natomiast kruche ciasto zamrażaj  surowe.