niedziela, 30 sierpnia 2009

GDY BUTY FARBUJĄ

Jeśli buty farbują od środka i zostawiają ślady na rajstopach, skarpetach, czy stopach, trzeba je wewnątrz  przetrzeć octem albo spryskać lakierem do włosów.  

sobota, 29 sierpnia 2009

CZYSZCZENIE PILNICZKA DO PAZNOKCI

Na metalowych pilniczkach do paznokci gromadzą się brud i bakterie. Aby je usunąć mocno przyklej plaster bez opatrunku.Kiedy go odkleisz, razem z nim odlepią się i zanieczyszczenia. 

Inna metoda to wymoczenie pilniczka w wodzie z rozpuszczoną tabletką do czyszczenia protez zębowych. Pilniczek trzeba później dokładnie osuszyć. 

niedziela, 23 sierpnia 2009

CO ZROBIĆ, ŻEBY CIASTO Z OWOCAMI NIE MIAŁO ZAKALCA

Gdy pieczemy ciasto kruche z owocami często zdarza się, że przy pieczeniu sok powoduje, że upieczemy zakalca. Mam na to radę. Otóż po położeniu ciasta na blasze najpierw posmarujmy go ubitym białkiem i posypmy lekko mąką, a dopiero wówczas połóżmy owoce.   

sobota, 22 sierpnia 2009

A TERAZ COŚ O PRZYRZĄDZANIU RYB

Zacznijmy od czyszczenia rybki. Zanim zaczniesz skrobać ją to skrop rybę octem, wtedy łatwiej odchodzą łuski. Gdy chcesz zrobić rybę w galarecie to do gotowania ryby włóż więcej pietruszki i cebuli, a mniej marchewki po to by ryba nie żółkła. A teraz  przejdziemy do smażenia. Rybę sol tuż przed smażeniem, nie wcześniej. Sól wyciąga wodę i ryba będzie mniej soczysta i niesmaczna. Gdy rybę panierujesz, to do jajka i tartej bułki dodaj tartego żółtego sera. Ta mieszanka sprawi, że pozbędziesz się charakterystycznego zapachu, co poprawi niewątpliwie wartość smakową. Rybę najlepiej usmaż na oleju i  koniecznie na odkrytej patelni. Gdy  przykryjesz, pozbawisz rybę chrupkości. Po usmażeniu też nie przykrywaj. To na razie tyle na temat ryb. Zapraszam do czytania innych porad.   

czwartek, 20 sierpnia 2009

CO ZROBIĆ, ABY RYBY STRACIŁY BRZYDKI ZAPACH.

Ryby słodkowodne stracą błotnisty  smak, jeżeli przed smażeniem wymyjemy je starannie w mocno osolonej wodzie. Natomiast ryby morskie nie będą miały przykrego zapachu, będą bledsze i lepsze w smaku jeżeli  przed smażeniem, skropimy je octem  lub sokiem z cytryny. 

środa, 19 sierpnia 2009

JAK POZNAĆ CZY RYBA JEST ŚWIEŻA CZ.2

W poprzednim poście nie wszystko napisałam  o tym jak rozpoznać świeżą rybę. Poza naciskaniem j palcem  trzeba przyjrzeć się jej wyglądowi. Obejrzyj oskrzela, szczęki, oczy i łuski. Oskrzela i szczęki powinny być ciemno różowe, a oskrzela przylegać do ciała ryby - blady kolor oznacza, że ryba już długo leży. Spójrz  jej w oczy. Powinny być szkliste, wypukłe i jasne. Gdy są mętne i zapadnięte to nie kupuj takiej ryby. Łuski tak jak skrzela powinny przylegać do ciała ryby. Rybka powinna być śliska, a nie lepka. Jak jeszcze nie dowierzasz sobie, czy  wybrałaś świeża rybę to zanurz ją w wodzie. Ryba świeża tonie, a nieświeża pływa po powierzchni wody.  Jak już dokładnie obejrzeliście rybkę i okaże się, że jest świeża to kup i z niej przyrządź pyszną potrawę.   

wtorek, 18 sierpnia 2009

JAK SPRAWDZIĆ CZY RYBA JEST ŚWIEŻA

Zanim napiszę o świeżości ryb, trochę wiadomości o nich. Mięso ryb jest produktem o wysokiej wartości białkowej i witaminowej. Ryby zawierają duży procent wody i dlatego łatwo się psują i nie mogą być długo przechowywane. Zatrucie mięsem ryb należą do najbardziej niebezpiecznych. Ryby należy zawsze dokładnie dogotować i dosmażyć do środka, niedogotowane są szkodliwe, często zawierają różne pasożyty, a ich łuski są siedliskiem licznych bakterii. Postraszyłam trochę, więc przejdźmy do głównego tematu. Aby przekonać się, czy ryba jest świeża, należy nacisnąć mięso palcem - jeżeli pozostanie ślad, to znaczy, że ryba jest nieświeża, jeżeli natomiast zniknie - ryba jest świeża. O innych ciekawych poradach  dotyczących ryb  napiszę w następnych postach. Tak więc zapraszam do czytania.   

poniedziałek, 17 sierpnia 2009

CO ZROBIĆ Z PRZESOLONĄ POTRAWĄ

Przesoloną potrawę można "uratować", gdy wrzucimy do niej parę plasterków surowego ziemniaka i kromkę suchego chleba. Po dziesięciu - piętnastu minutach trzeba je wyjąć. 

niedziela, 16 sierpnia 2009

CO ZROBIĆ JAK WYBUCHNIE MAŁY POŻAR W KUCHNI

Zdarza sie nieraz, że coś ci się zapali w kuchni. Oczywiście  NIE WOLNO  GASIĆ URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH i GAZOWYCH WODĄ. Dam wam radę. Trzymajcie  w jakimś większym  pudełku sodę oczyszczoną w pobliżu  urządzeń gazowych i elektrycznych w kuchni, aby móc zasypać ewentualny wybuch małego pożaru. Bowiem soda oczyszczona jest bardzo skutecznym środkiem tłumiącym ogień . Jednak   jest ona skuteczna  wyłącznie na małe pożary, a nie  gdy się zapali dużo np. tłuszczu wtedy może nastąpić rozprzestrzenienie pożaru. W takim przypadku niezbędna jest już gaśnica i telefon alarmowy do straży pożarnej.   

sobota, 15 sierpnia 2009

CO ZROBIĆ, GDY CIASTO SIE NIE UDA?

Nawet najlepszej gospodyni może się zdarzyć, że ciasto nie wyjdzie. Czy trzeba je wstydliwie kryjąc przed domownikami wyrzucić? Napewno nie!! Otóż każda gospodyni  powinna umieć wykorzystać  je w kuchni tak, by niczego nie zmarnować. Także nie zjedzonych resztek świątecznych wypieków. Zeschnięte kawałki można utrzeć  na tarce lub zmiażdżyć wałkiem i używać zamiast bułki tartej do posypywania blaszek. Można też zrobić smakowite ciasto, na przykład bajaderkę. Także zakalec można wykorzystać do wykonania innych wypieków. A przepisy jak to zrobić umieściłam na stronie z przepisami. Poniżej podaję linki do tych przepisów- wystarczy kliknąć. 

Przepis na bajaderkę 

Przepis na placek cygański  z zakalca

piątek, 14 sierpnia 2009

CO ZROBIĆ GDY ŻELAZKO SIĘ PRZYPALI

Przypalony spód żelazka można czyścić pastą do zębów nałożoną na szmatkę. Po wyczyszczeniu trzeba  dobrze wypolerować. Innym sposobem jest przecieranie szmatką nasączoną octem, którą macza się w soli. 

wtorek, 4 sierpnia 2009

JAK DŁUŻEJ ZACHOWAĆ ŚWIEŻOŚĆ SAŁATY, KOPERKU I NATKI

Często kupujemy sałatę, koperek, czy natkę pietruszki, ale całej jej naraz nie zużyjemy. Mam sposób, żeby zachować ich świeżość na dłużej. Otóż  myję warzywa, a następnie takie mokre owijam w ręcznik papierowy, wkładam do plastikowego woreczka i trzymam w lodówce. W taki sposób naszą zieleninę można przetrzymać parę dni i cały czas będzie tak świeża jak pierwszego dnia.   

niedziela, 2 sierpnia 2009

CO ZROBIĆ, GDY ROBIĄ SIĘ POTÓWKI I ODPARZENIA

Gdy jest gorąco, często robią się nam potówki i odparzenia. Jest to bolesne uciążliwe. Po co takimi sprawami zawracać głowę lekarzom. Posypmy chore miejsca po prostu mąką ziemniaczaną lub talkiem. Gwarantuję, że pomoże. Sama to stosuję.