środa, 17 czerwca 2009

CO ZROBIĆ Z BIAŁKAMI?

Witam Was po dłuższej przerwie.

Piekłam ostatnio ciasto  i potrzebowałam do niego tylko żółtka.

Zastanawiacie się  co wtedy zrobić z białkami. Niech Wam nie przyjdzie do głowy żeby wylać je.Można je zużyć w innym terminie na przykład do bezów lub ciast  z samych białek.

Pewnie nie wiecie, że białka można zamrażać. Trzymać w zamrażarce można je do trzech tygodni. 

niedziela, 7 czerwca 2009

GALARETKA Z OWOCAMI

Witam ponownie! Miałam dzisiaj pisać o czymś innym, ale teraz jest przecież sezon na świeże owoce. Kiedyś chciałam zrobić galaretkę z truskawkami. Miałam jednak kłopot, bo gdy wlewałam galaretke, zawsze owoce podnosiły sie do góry i pływały. A powinniście wiedzieć, że owoce muszą być całe schowane pod galaretką, bo inaczej spleśnieją.  Wpadłam wtedy na pomysł, żeby galaretkę wlewać warstwami. Schłodzoną polewam łyżką po owocach i wkładam do lodówki, żeby się  pierwsza warstwa ścięła. Później gdy owoce są już "uwięzione' w pierwszej warstwie,  wlewam resztę galaretki też oczywiście schłodzonej i znów do lodówki . Jest to doskonały deser i najlepiej smakuje z bitą śmietaną. Smacznego